20 minuutin kulmakarvat

Asiakas otti yhteyttä sähköpostilla, jossa kertoi käyneensä pigmentoimassa kulmakarvojaan jo neljä kertaa  ja siitä huolimatta lopputulos ei ollut asiakasta tyydyttävä. Hän oli käynyt reilun puolen vuoden aikana samalla pigmentoijalla neljästi, mutta väri ei vain tuntunut pysyvän tai tarttuvan. Konsultoinnista sovittiin ja asiakas tuli näyttämään pigmentointia ja juttelemaan lisää.

Pidin asiakkaalle suht pitkän kyselytuokion ja lopulta ainakin luulin löytäneeni syyn pigmentoinnin huonoon pysymiseen. Asiakkaalle oli annettu asianmukaiset hoito-ohjeet, joita hän kertoi noudattaneensa tarkoin. Kyselin urheiluharrastuksista sekä muuten ihosta ja mahdollisista sairauksista, mutta hoksasin onneksi myös kysyä, kuinka kauan pigmentointiin oli käytetty aikaa. Tietenkin värin tarttumiseen vaikuttaa monikin eri asia, mutta asiakkaan seuraavan kertomuksen perusteella aloin hieman epäilemään pigmentoijan pätevyyttä.

Mikä meni pieleen?

Ensimmäisen pigmentointikerran asiakas kertoi kestäneen noin tunnin, joka mielestäni kuulostaa vielä ihan normaalille ajalle. Tuolla ensimmäisellä kerralla iholle ei ollut kuulemma jäänyt väristä juuri mitään näkyviin, joten asiakas meni uudelle käynnille. Pigmentoija oli ottanut tästä seuraavasta käynnistä hinnaston mukaisen korvauksen, sillä jälkipigmentointi ei kuulunut asiakkaan ostamaan ”ale-diiliin”. Itse aina painotan jälkipigmentoinnin tärkeyttä eikä ole siis syytä olettaa, että kerralla tulisikaan valmista. Mielestäni kuitenkin mihin tahansa kauppaan kuuluu se, että asiakkaalle jää edes jotain.

Epäonnistunut kulmapigmentointi, jossa väri on tarttunut epätasaisesti. Iholla näkyy myös koholla olevaa arpikudosta.

Epäonnistunut kulmapigmentointi, jossa väri on tarttunut epätasaisesti. Iholla näkyy myös koholla olevaa arpikudosta.

Ensimmäisellä kerralla pigmentoinnin muoto oli suunniteltu huolellisesti, mutta vaikka iholle ei ollut väriä tarttunutkaan, ei pigmentointia oltu suunniteltu uudelleen iholle toisella pigmentointikerralla. Tämä toinen pigmentointi kerta oli ollut jonkin verran lyhyempi kuin ensimmäinen käynti, mutta kolmas kerta olikin sitten kestänyt enää noin 20 minuuttia. Siis asiakas oli ollut paikan päällä vain noin 20 minuuttia. Kolmannen kerran jälkeen kulmat olivat olleet jo melko hyvät, mutta edelleen epätasaiset, joten asiakas päätti mennä vielä uudelle käynnille. Tällä  neljännellä noin 25 minuutin pigmentointisessiolla oli pigmentoija onnistunut tekemään kulmista melko epäsymmetriset, joten asiakkaan oli valittava jatkaako hän kulmiensa meikkaamista itse vai meneekö vielä pigmentoitavaksi. Tällä kertaa hän kuitenkin oli päättänyt pigmentoida kulmansa jossain muualla. Myös kolmannesta ja neljännestä käynnistä asiakas oli maksanut hinnaston mukaisen korvauksen. Tilannetta voisi verrata vaikka siihen, että kampaaja huuhtelisi hiusvärin pois liian lyhyen vaikutusajan jälkeen ja veloittaisi sitten täyden hinnan värin korjaamisesta.

Joskus iho on paksuudeltaan tai aineenvaihdunnaltaan sellainen, että kolmas käsittely ensimmäisen vuoden sisällä pigmentoinnista tai jopa hyvin pian jälkipigmentoinnin jälkeen voi olla tarpeen. On ihmisiä, joilla pigmentointi ei syystä tai toisesta tunnu pysyvän kuin esimerkiksi vuoden kerrallaan. Olen tehnyt pigmentointeihin korjauksia ja vahvistuksia tarpeen vaatiessa myös reklamaationa, mikäli pigmentoinnin tekemisestä on hyvin vähän aikaa. Ihon ominaisuuksien lisäksi esimerkiksi runsas auringossa oleskelu ja mekaaniset kuorinnat voivat heikentää pigmentoinnin pysyvyyttä. Myös eri kohdissa kulmaluulla voi usein olla eri paksuisia ihoalueita, joissa tarttuvuus voi olla vaihdella paljonkin. Lue lisää värin tarttumisesta.

Korjauskäyntiin aikaa varatessaan asiakas oli hieman huolissaan myös puudutuksesta. Puudutusvoidetta oli kyllä iholla edellisillä kerroilla nopeasti käytetty, mutta sen olisi annettava vaikuttaa noin 15 minuuttia tehotakseen. Jos pigmentoinnissa käynti kestää vain 20-25 minuuttia, voi vain arvailla, kuinka vähän puudutus on ehtinyt vaikuttaa ja miten kivuliaalta pigmentoiminen on voinut tuntua. Kerroin asiakkaalle, että uuden mallin suunnittelun jälkeen hän joutuu olemaan ilman puudutusta kunnes olen saanut ääriviivat piirrettyä. Sinnikäs asiakas ei kuitenkaan tätä hätkähtänyt, vaan uskaltautui vielä minunkin käsittelyyni.

Korjauksen suunnittelu

Asiakkaalla on luontainen tapa kohottaa toista kulmakarvaa. Kulmien asento muuttuu erilaiseksi kun silmät ovat kiinni ja auki. Piirsimme uutta mallia melko pitkään, mutta yhteisymmärrykseen päästiin. Iholla jo oleva pigmentointiväri asetti hieman muodolle rajoituksia, mutta onneksi väriä ei ollut mielestäni pahasti väärissä paikoissa. Vanhakin pigmentointi oli muodoltaan suurimmaksi osaksi jo ihan ok, vaikka parantamisen varaakin kyllä löytyi.

Epäonnistuneen kulmapigmentoinnin korjaus. Esipiirros.

Epäonnistuneen kulmapigmentoinnin korjaus. Esipiirros.

Koska värin tarttumisessa oli ollut ongelmia, ohjeistin varmuuden vuoksi asiakasta myös pitämään taukoa hänen lisäravinteena käyttämästään helokkiöljykapseleista. Omega 3 ja -6 rasvahapoilla on vaikutusta ihon kuntoon sekä verenkiertoon ja usein kulmapigmentointia tehdessä teenkin arvailuja siitä, kuka nauttii näitä lisäravinteina ja kuka ei. Myös urheilu ja saunominen vilkastuttavat pintaverenkiertoa ja voivat heikentää värin tarttumista, joten asiakas oli valmis sitoutumaan pieneen treenitaukoon ja jätti aamujumpankin väliin ennen pigmentointiin tuloaan. Tällä kertaa kaikki siis tehtiin varman päälle.

Korjauksen toteutus

Pigmentointia tehdessäni ei asiakkaan iho tuntunut normaalista poikkeavalle. Väri tuntui tarttuman kevyelläkin painamisella, vaikka iho olikin hieman paksu eikä tuntunut erityisen rasvaisellekaan. Asiakasta jännitti toimenpiteen kivuliaisuus, mutta ääriviivojen teko sujui nopeasti ja iho päästiin nopeasti puuduttamaan. Hieman arpikudosta oli paikoitellen syntynyt, mutta muuten kaikki sujui normaalisti enkä voinut muuta kuin kummastella, miksi pigmentointiväri ei ollut tarttunut jo ensimmäisellä kerralla. Ajattelin neulan ehkäpä olleen väärässä asennossa sen lisäksi, että pigmentointi oli tehty hätäisesti. Tätä teoriaa tukivat myös pigmentoituihin kohtiin syntyneet arvet.

Koska olin niin varma värin tarttumisesta ja omasta onnistumisestani, lupasin asiakkaalle, että korjaan pigmentointia toistamiseen tarvittaessa omaan piikkiini. Asiakas lähti tyytyväisenä ja toiveikkaana. Minä jäin jännityksellä odottamaan asiakkaan uutta yhteydenottoa. Hän lupasikin olla yhteydessä, tarvitsivat kulmat sitten vielä vahvistamista tai eivät.

Epäonnistuneen kulmapigmentoinnin korjaus heti käsittelyn jälkeen.

Epäonnistuneen kulmapigmentoinnin korjaus heti käsittelyn jälkeen.

Vielä kerran neulan alle

Asiakas otti yhteyttä aika tarkalleen viikon päästä pigmentoinnista, kun kulmat olivat jo parantuneet. Molempiin kulmiin väri oli tarttunut paremmin kuin aikaisemmin ja etenkin loppupäät olivat jo erittäin hyvät. Ihon paksuimmassa kohdin kuitenkin oli vielä epätasaisuutta, joten toivotin asiakkaan tervetulleeksi uudelle käynnille.

Epäonnistuneen kulmapigmentoinnin korjaus parantuneena

Epäonnistuneen kulmapigmentoinnin korjaus parantuneena

Epäonnistuneen kulmapigmentoinnin korjaus parantuneena

Epäonnistuneen kulmapigmentoinnin korjaus parantuneena

Etenkin oikean puoleisen kulman alkupää oli haalistunut. Muoto oli kuitenkin niin hyvä muuten, että laitoimme asiakkaalle heti puudutusaineen vaikuttamaan 15 minuutiksi ja vahvistin kulmat vapaalla kädellä. Esipiirrosta ei tehty, sillä ääriviiva oli häipynyt vain muutaman millin matkalta ja toisessa kulmassa se näkyi hyvin, joten käytin tätä parempaa kulmaa mallina. Pigmentoin kulmat vielä kauttaaltaan pysymisen varmistamiseksi. Asiakas kertoi, että oli edelleen ollut ottamatta helokkiöljykapseleita ja nyt sen alkoi jo huomata ihon aineenvaihdunnassa pigmentoinnin aikana positiivisesti.

Ennen seuraavan kuvan ottamista ehdin epähuomiossa laittaa jo hoitovoiteen asiakkaan kulmiin, vaikka yleensä laitan sen vasta kuvan ottamisen jälkeen. Kuvasta kuitenkin näkee, minkä näköisillä kulmilla asiakas lähti luotani toisen käsittelyn jälkeen.

Epäonnistuneen kulmapigmentoinnin korjaus heti käsittelyn jälkeen

Epäonnistuneen kulmapigmentoinnin korjaus heti käsittelyn jälkeen

Asiakkaan puolesta olin hieman harmissani, että hän joutui neulan alle uudelleen. Omasta puolestani taas ajattelin, että asiakas oli todellakin tyytyväinen hänen halutessaan tulla vielä uudelleen. Lisäksi, koska itse olin kritisoinut edellisen tekijän tapaa laskuttaa asiakasta “turhista” käynneistä, koin tavallaan velvollisuudekseni tehdä kulmiin vielä pienen korjauksen. Asiakas tietenkin oli ottanut rahallisen riskin tullessaan luokseni korjaukseen, sillä varmuutta värin tarttumisesta ei ollut. Oikeastihan kukaan ei voi tietää, mikä on perimmäinen syy siihen, miksi pigmentointi ei iholla pysy. Kuten aiemmin sanoin, ajattelin itse, että edellisessä paikassa ei oltu paneuduttu asiakkaan ongelmaan tilanteen vaatimalla tavalla ja kulmiin oli tehty vain hätäisiä vahvistuksia. Kuitenkin esimerkiksi hormonaaliset tekijät, sairaudet sekä lääkitykset yhdessä tai erikseen voivat kaikki vaikuttaa pysyvyyteen eikä tarttumattomuus välttämättä ollut ainakaan kokonaan pigmentoijan taitamattomuuden syy. Myös asiakkaan vastuulla oleva jälkihoito on avainasemassa pigmentoinnin tarttumisen kannalta.

Haluan kuitenkin vielä painottaa, että asiakas oli luonani yhteensä kahdella pigmentointikerralla noin 5 tuntia, mikä on noin kaksi tuntia enemmän kuin hän oli ollut toisessa paikassa noilla neljällä pigmentointikerralla yhteensä. Pigmentoinnin tekemisessä ei pitäisi olla aihetta hätäilyyn, sillä kyse on niin pitkäkestoisesta käsittelystä. Huolellinen suunnittelu ja puudutus ottavat oman aikansasa pysyvyyden varmistamisesta puhumattakaan.

EDIT:

Noin 2 vuotta myöhemmin asiakas tuli vahvistuttamaan pigmentointia. Väri oli jo tässä ajassa todella kulunut eikä pigmentoinnista ollut paljoakaan jäljellä. Ajattelin, että varmasti tarttumista ja pysymistä vaikeutti ihan vain vilkas aineenvaihdunta. Vahvitusta lähdettiin kuitenkin tekemään tavoitteena  saada kulmista saman malliset ja sävyiset kuin viimeeksi. Pigmentointivärini olivat tässä välissä uudistuneet ja kas kummaa! Väri saatiinkin tarttumaan todella paljon tasaisemmin vain tällä yhdellä ainoalla pigmentointikerralla kuin edellisellä kuudella pigmentointikerralla yhteensä. Vaihtelut pigmentointivärien laaduissa voivat eri sarjojen välillä olla todella merkittäviä, vaikka edelleen korostan tietenkin myös pigmentointitekniikan ja erilaisten kudosten tuntemusta, kun kestopigmentointia tehdään.

Lopuksi lainaus asiakkaan minulle lähettämästä viestistä kulmien parantumisen jälkeen:

“Heippa,
Kiitos paljon uudistuneista kulmakarvoista. Nyt ne ovat paremmat kuin koskaan! Ne ovat lähes tasaiset, kauempaa ei kyllä huomaa. Nyt ei tarvitse vähään aikaan kynää käyttää. Kiitos vielä tosi paljon.”

 

Lisätietoja

Lue lisää blogista

Helsingin paras microblading
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *