—  Päivä prinsessana

Vanhojen tanssit

& kampaukset

Jokainen haluaa näyttää parhaimmaltaan tärkeänä päivänä. Lue kattava tietopaketti vanhojen tansseista: hiusideoita, pukeutumisvinkkejä ja käytännön vinkkejä.

Vanhojentanssikampaukset

& -meikit

Vanhojenpäivä on lukion toisen vuoden opiskelijoiden viettämä juhlapäivä ja vanhojen tanssit ovat yksi opiskelun kohokohdista. Vanhojenpäivää vietetään abiturienttien penkinpainajaisia seuraavana päivänä, jolloin lukion toisen luokan oppilaat siirtyvät koulunsa vanhimmiksi oppilaiksi.

Kampaamo Helsinki

Vuonna 2023 vanhojen tansseja tanssitaan torstai-iltana 9.2. sekä perjantaina 10.2.

Vanhojen tanssien alkuun on aikaa:

0Days0Hours0Minutes0Seconds

Kampaus viimeistelee tyylin

Vanhojen tansseissa puvun ohessa näkyvimmät elementit ovat vanhojentanssikampaukset. Vanhojentanssikampauksissa ei ole kriteereitä, joten voit huoleti valita romanttisen, trendikkään, huolettoman tai klassisen kampaustyylin. Yleisimmät kampaukset ovat erilaiset nutturat. Nähtävillä on myös ylös nostettuja hiuksia sekä lettejä ja kaikkia näitä sekaisin.

Kampauksen ulkonäköä miettiessä on hyvä katsoa lähtökohtia. Vanhojentanssikampauksen suunnittelu lähtee lähes aina puvusta, sillä sen avulla on helppo nähdä kokonaisuus. Perussääntönä voisi sanoa että hillittyyn pukuun on ollut tapana valita koreampi kampaus, mutta näyttävässä puvussa valitaan hillitympi kampaustyyli. Myös hiusten väri, tuuheus ja pituus määrittävät paljolti sen millaisen kampauksesta voi saada aikaan. Riittävätkö ne haluttuun kampaustyyliin vai olisiko tarvetta hiustenpidennyksille?  Hiustenpidennyksillä ja -tuuhennoksilla saadaan helposti lisää materiaalia kampauksiin. Kampausten tulee kestää päivästä kahteen, joten kampauksen kestävyyteen, tuotteiden laatuun sekä huolellisen kampauspohjaan tulee panostaa. Vaativa kampaus saattaa sisältää 100 pinniä, joilla varmistetaan ettei kampaus hajoa kesken tärkeän juhlan.

Hiukset ovat vanhojentanssijan kruunu!

Kampauksien ja -meikkien hinnasto

Juhlakampaus

95 €

koekampaus +40 €

Juhlameikki

95 €

koemeikki +40 €

—  Milloin kannattaa varata aika

Aikaa varaamassa

Ota mukaan valokuva puvusta, jolloin tyylejä ja väreja on helpompi sovittaa yhteen. Voit myös tuoda mukanasi valokuvan mieluisesta kampauksesta.

Vanhojentanssikampaukset eivät yleensä vaadi koekampausta, mutta tarvittaessa se on mahdollista. Tärkeintä on kertoa kampaajalle omista mieltymyksistä sanoin sekä kuvin. Pinterest-sivuillemme olemme keränneet suuren määrän erilaisia kampauksia, jotka sopivat vanhojentanssien tyyliin.

Muista mainita tanssiparillesi hiusten siistimisestä.

Vanhojentanssikampaukselle ei ole mitään varsinaista etikettiä. Yleisimmät kampaustyylit vanhojentansseihin ovat:

 • Ylöskiinnitetyt hiukset, joista osa on jätetty vapaaksi.
 • Nutturat ja erilaiset nutturaversiot kuten sivunuttura, löysä niskanuttura tai klassinen korkea ja huoliteltu nuttura.
 • Lettikampaus
 • Tai näiden kaikkien yhdistelmä

Paras vanhojentanssikampaus on kampaus, jossa tunnet itsesi itsevarmaksi.

Miten valitsen kampaustyylin

 • Valitse ensin mekko. Kampauksesi tulee sopia asuvalintaasi, ei kilpailla sitä vastaan. Muista tuoda kuva mekostasi kampaajalle.
 • Tee itsesi näköinen lopputulos, jossa viihdyt ja tunnet itsesi itsevarmaksi. vanhojentanssit eivät ehkä ole paras hetki kokeilla täysin uutta ilmettä. Jos et arkena käytä meikkiä, ei kannata ottaa malliksi Kim Kardashiania.
 • Älä pakota hiuksiasi tiettyyn muottiin vaan muotoile. Kiharat hiukset näyttävät upeilta vapaina tai kiinnitettyinä. Suora hius voidaan kihartaa pinnien ja hiuslakan avulla näyttäväksi nutturakampaukseksi. Laineikkaat hiukset voi joko suoristaa tai kihartaa ja tehdä kiinnittää osan hiuksista ylös ja antaa osan olla vapaana.
 • Vanhojentanssikuvia katsellaan vielä kymmenienkin vuosien päästä. Valitse sellainen kampausmalli, joka on ajaton ja johon muotivirtaukset eivät vaikuta.
 • Pohdi tulevaa kampausta jo etukäteen ja etsi ajatuksia toteutukseen esimerkiksi Pinterest-sivuiltamme.
 • Vanhojenkampauksissa on syytä suosia osaavaa parturi-kampaajaa.
 • Koekampausta ei yleensä tehdä, mutta kysy sitä kampaajalta jos oma kampaus mietityttää.
 • Kampausajat varataan nopeasti, joten muista olla liikkeellä hyvissä ajoin.
 • Mene kampaajalle puhtailla hiuksilla, mutta jätä pesusta pois hoitoaineet.
 • Kanna kampaustasi ylpeydellä. Hiukset ovat naisen kruunu!

Miten valitsen kampaamon

Kampaus on syytä tehdä kampaamossa ja ajanvaraus on hyvä tehdä hyvissä ajoin, sillä varauskirjat alkavat täyttyä heti koulujen alkaessa ja jouluna kampausaikoja voi olla jo vaikea saada. Tutustu kampaamoon ennenkuin varaat ajan, jotta voit olla varma tekijöiden ammattitaidosta. Kampaamon internersivut on syytä tarkistaa heti ensimmäisenä.

Yleisimmät tyylit vanhojenkampauksiin

Huoleton kampaus

Huoleton kampaus on trendikäs. Nämä kotikutoiset hiustyylit ovat tulleet muodin mukana suosituiksi, vaikkakin eivät vielä ole yleistyneet tanssikampauksina.

Millaiselle hiustyypille: Huolettoman lookin kampaus toimii parhaiten hieman kiharretuilla hiuksilla. Kiharra suoristusraudalla hiukset mikäli hiuksesi ovat suorat. Tässä kampauksessa hiuksien tulee olla vähintään olkapäille. Tämä hiustyyli onnistuu pienellä harjoittelulla, mutta täydelliseen kampaukseen suosittelemme ajan varaamista kampaamoon.

Millaisille persoonille: huolettoman kampauksen versiot sopivat kaikille persoonille.

Asustevalinta: Kampaus toimii hyvin olkaimettomien juhlamekkojen kanssa, sillä ne korostavat kaulaa. Sopii myös olkaimellisiin mekkoihin. Vältä tätä kampausta mikäli sinulle on erittain koristeellinen mekko, jos suurin osa hiuksista jää kaulan alapuolelle tai haluat yksinkertaisen ja klassisen kampauksen.

Tästä kampauksesta on lukemattomia versioita ja mahdollisuuksia. tätä mallia voio yhdistellä myös esimerkiksi lettikampauksiin.

Half-up/Half-down

Pojat ihastelevat vaapaana olevia hiuksia, mutta vapaina olevat pitkät hiukset ovat liian tylsä valinta tanssiaisiin. Half-up/Half-down -kampaukset sopivat hyvin juhliin, sillä ne ovat seksikkään samaan aikaan kaulan sekä vapaita hiuksia.

Millaiselle hiustyypille: Tämä kampaus sopii kaikille pituuksille joissa hiuksen pituus on yli leuan Se sopii sekä suorille ja kiharille hiuksille. Kiharra hiuksia, jotta lopptuloksesta ei tuli liian tavanomaista. Lisää halutessasi hiustenpidennöksiä ja tuuhennoksia.

Millaisille persoonille: tämä on tyypillisin vanhojentanssikampaus ja se sopii klassista tyyliä haluaville. tähän kampaukseen sopivat hyvin hiuskoristeet ja ja hiuskorut.

Asustevalinta: Kampaus toimii hyvin olkaimettomien asujen kanssa.

Klassinen nutturakampaus

Huolella  toteutettu nutturakampaus on kestävä ja säilyy upeana yön yli. Sitä on helppo korjailla juhlinnan aikana. Nutturakampauksissa on useita eri versioita löysästä takanutturasta, sivunutturasta ballerinaan. Varo tekemästä nutturaa liian tiukaksi. Yksi kampausversio on tehdä sivunuttura ja jättää hieman otsahiukset vapaaksi. Ideoita klassisista nutturakampauksista saa punaisilta matoilta, joiden salamoiden loisteessa julkisuuden henkilöt näyttäytyvät.

Millaiselle hiustyypille: Toimii kaikilla hiustyypeillä suorata kiharaan hiukseen. Hyvä tulos tulee kun hiukset ylettyvät ainakin olkapäihin. Tämä on valintasi jos pidät mielelläsi hiuksia kiinni ja haluat niihin tiettyä tyylikkyyttä.

Millaisille persoonille: Tämä kampaus on klassista tyyliä haluaville.

Asustevalinta: Toimii melkein kaikissa asuissa, mutta vältä rentoja ja tavanomaisia mekkoja. Tämä kamapus korostaa erinomaisesti kaulakorua tai mekon koristeluita.

Hiukset vapaina – osittain tai kokonaan

Hiusten ei ole pakko olla kampauksessa. Ne voivat aivan hyvin olla kampauksella tai hulmuta täysin vapaana joko suorina tai lainekkeina. On tärkeää etteivät hiukset näytä arkiselta. Vapaana olevat hiukset näyttävät parhaimmalta kun hiukset ylettyvät mekon rajaan. Käytä hiustenpidennyksiä mikäli hiusten pituus ei riitä. Avoimien hiuksien alla voi tuntea turvallisemmaksi jännittävänä päivänä.

Millaiselle hiustyypille: Sopii kaikille hiustyypeille, mutta saattavat vaatia ehostusta juhlinnan aikana.

Millaisille persoonille: Sopii kaikille persoonille lukuunottamatta klassisille tytöille, joille suositellaan nutturakampausta.

Asustevalinta: Tyyli sopii olkaimettomiin ja spaghettiolkaimellisiin mekkoihin. Vältä tätä tyyliä jos mekossa on niskalenkki tai se peittää rinnan.

Lettikampaus

Letitykset ovat suosituimpia kuin koskaan. Kokeile lettinutturaa tai löyhästi letitettyä romanttista lettikampausta.

Millaiselle hiustyypille: Suoralle tai laineikkaalle hiukselle. Sopii kaikille pituuksille lukuunottamatta erittäin lyhyitä pituuksia.

Millaisille persoonille: Casual, romanttinen ja urheilullinen.

Asustevalinta: Asun sopivuus riippuu valitusta lettikampauksesta.

Poninhäntä

Kireä poninhäntä tai trendikäs sivponnari voivat tuoda sinua esille muusta juhlajoukosta. Poninhäntä on hyvä valinta oikean mekon ja korujen kanssa.

Millaiselle hiustyypille: Poninhäntä toimii pitkillä suorilla hiuksilla. Suorista kiharat hiukset suoristusraudalla. Vältä poninhäntää jos sinulla on kihara hius. Korosta silmiäsi Smokey Eye -meikillä.

Millaisille persoonille: Hienostuneille, keskustelijalle, urheilulliselle, tavanomaiselle ja lukutoukille. Pidä huoli ettet vedä kampausta taakse samalla tavoin kuin jalkapallonpelaajat.

Asustevalinta: Poninhäntä sopii monenlaisille asuille. Lyhyille hameille, joissa on koristeellinen yläosa, moderneille ja ihonmyötäisille.

Hiuspanta

Kaupoissa on tarjolla toinen toistaan upeampia hiuspantoja, jotka sopivat hyvin vanhojentanssien teemaan. Hiuspantaa voi hyödyntää hyvin erilaisiin kampauksiin.

Millaiselle hiustyypille: Kaikille

Millaisille persoonille: Rohkeille, hienostuneille, romanttisille, urheilusille ja tyttömäisille.

Asustevalinta: Sopii parhaiten yksinkertaisen asun kanssa. Varo etteivät hiuskoristeiden koristeellisuus ole liikaa asullesi. Älä käytä hiuspannan kanssa kaulakorua vaan käytä mieluummin rannekorua.

Sivukampaus

Tämä kampaustyyli oli erittäin suosittu julkkiksilla punaisella matolla vuosina 2012-2013. Tällä tyylillä voit erottua muista tanssijoista.

Millaiselle hiustyypille: Tarvitset pitkähköt hiukset tähän tyyliin.

Millaisille persoonille: Sopii jokaisella joka on valmis kokeilemaan jotain uutta.

Asustevalinta: Kampaus on ollut suosittu toispuoleisien mekkojen kanssa. Tee kampaus avoimelle puolelle.

Lyhyet hiukset

Pitkät hiukset eivät ole aina välttämättömiä. Lyhyet hiukset ovat sähäköitä ja hienostuneita valintoja. Oikeilla koruvalinnoilla lyhyt leikkaus näyttää varsin toimivalta.

Millaiselle hiustyypille: Toimii kaikilla hiustyypeillä paitsi erittäin tuuheilla ja kiharoilla.
Millaisille persoonille: Särmikäs, rento ja urheilullinen.
Asustevalinta: Lyhyiden hiuksien kanssa sopivat kaikki mekot. Valitse mekko joka imartelee vartalosi muotoja hiustesi sijaan.

Bob-kampauksen tyylinen kampaus

Tämä hiusmalli on ollut suosittu julkisuuden ihmisillä ja oikeintehtynä se on uskomattoman ihastuttava.

Millaiselle hiustyypille: Sopii erityisesti lainekkaille hiuksille tai kiharretuille hiuksille. Hiuksen pituus pitää yltää vähintään olkapäiden tasolle.

Millaisille persoonille: Rohkeille, romanttisille ja trendikkäille.

Asustevalinta: Sopii hihallisille asuille, hihattomille ja itseasiassa kaikille asuille.

Hiuskoristeet

Hiuksiin kiinnitettäviä koristeita ja tiaroita on saatavana edullisesti kaupoista ja niillä saa helposti juhlallista ilmettä kampauksiin. Muista kuitenkin tyylikkyyden ja kitchin rajat koristeiden määrässä vaikka kyseessä onkin suuresta prinsessapäivästä.

Inspiroidu vanhojentanssikampauksista

Olemme keränneet kuvaideoita vanhojentanssikampauksiin Blackoutin Pinterest-sivuille. Käy tutustumassa ja etsi itsesi näköinen kampaus.

Vanhojentanssikampaus

Vanhojentanssiasut

Vanhojentanssiperinteen alussa vanhojentansseihin pukeuduttiin vanhoihin pukuihin ja tarkoituksena oli näyttää iäkkäältä. Perinteen kehittyessä vanhojentanssit ovat muodostuneet pukeutumiseltaan vapaaksi juhlaksi, jossa tiukkoja pukeutumisetikettejä ei ole.

Poikien asuna toimii yleisimmin smokki, saketti, frakki tai teatteripuku. Teatteripuvulla on helppo tuoda omaa persoonaa esille. Millainen kokonaisuus olisi esimerkiksi Steampunk-tyylinen asukokonaisuus?

Tytöillä tanssiasuna toimii iltapuku, jossa on leveät helmat, mutta joka mahdollistaa tanssimisen kompastumatta niihin. Mahdollisia asuvalintoja ovat myös kansallispuvut sekä coctail-asut. Materiaali tyttöjen pukuun valitaan useimmiten sametista, satiinista tai silkistä.

Vanhojentanssipuku

Poikien puvut yleensä vuokrataan vuokraamosta. Tytöillä on yleistynyt trendi, jossa asu hankitaan omaksi. Oman asun etuina on sen muokattavuus, jolloin se voidaan mitoitta itselle täysin sopivaksi sekä siihen voi liittää koristeita. Vanhojentanssiasu katsotaan myös tulevaisuutta ajatellen, jolloin sitä on mahdollista muokata toisen tyyliseksi toisenlaisiin juhliin. Pukuvalinnat kehittyvät pikkuhiljaa Yhdysvaltalaisen Prom-perinteen suuntaan.

Tanssiasujen teemat

Juhlien teemat ovat vaihdelleet vuosikymmenien aikana New York -tyylistä vanhojen ihmisten imitointiin. Nykyään tyyliksi on muodostunut gaalapukeutuminen ja mallia otetaan filmitähdiltä ja Yhdysvalloissa vietettävästä Prom-juhlasta. Tanssiaisten alussa ajatuksena oli pukeutua ja näyttää vanhoilta ihmisiltä ja vaatteet etsittiin isovanhempien vaatekaapeista. Nykyään yhä useammat teetättävät asusteensa vuokrauksen sijaan.

Asujen varaaminen ja vuokraaminen

Tanssiasujen kiivainta sesonkiaikaa ovat heinä-elokuu ja tahti on kiivastunut viime vuosien aikana. Mitä pidemmälle syksyyn mennään, sen vaikeampaa voi olla täydellisen puvun löytyminen. Sopivan puvun löytymistä vaikeuttaa vielä se, etteivät pukuvuokraamot tahdo vuokrata kahta samanlaista juhlapukua samaan tilaisuuteen. Innokkaimmat aloittavat vanhojentansipuvun etsimisen jo vuotta aiemmin.

Asujen hinnat ovat keskimäärin 400 euroa. Lopullinen kulu korjauksien, asusteiden kanssa on noin 500-1000 euroa. Pukuja on yleisesti tarjolla vuokrattavana, mutta monet haluavat usein ostaa puvun. Tanssien jälkeen toiset säilyttävät puvun muistona ja toiset myyvät puvun pois juhlien jälkeen. Edullisen tanssipuvun voi siis löytää netin myyntipalstoilta.

Vanhojentanssiasun ompelu

Vanhojentansseista voi kertyä suuri kuluerä, joista merkittävä osuus menee vanhojentanssiasuun. Tanssiasun voi tehdä myös itse ja toteuttaa sen vapaa-ajallaan tai jopa käsityötunneilla opettajan ohjaamana. Näin lopputuloksena voi olla juuri sellainen puku, josta on aina unelmoinut. Kyse ei siis aina ole rahan säästämisestä, vaan itsensä haastamisesta, jonka lopputulos näkyy juhlissa. Itsetehdyn asun hinta vaihtelee materiaalien mukaan, mutta keskihinta lienee muutaman sadan euron liepeillä.

Vanhojentanssimekot

Olemme keränneet yhteen yrityksiä, jotka vuokraavat ja myyvät vanhojentanssimekkoja.

Marielle

Orimattla
marielle.suntuubi.com

Mecco

Mannerheimintie 40, Helsinki
mecco.fi

Minna Lisa

Runeberginkatu 42 00260 Helsinki
minnalisa.fi

Muotitalo Tyynelä

Mannerheimintie 62, 00260 Helsinki
muotitalotyynela.fi

Niinatar

Runeberginkatu 40, 00260 Helsinki
niinatar.fi

Zazabella

Mannerheimintie 40, 00260 Helsinki
zazabella.fi

Juhlapuku Fantasia

Niemenmäentie 8, 00350 Helsinki
juhlapukufantasia.fi

Seremonia

Pohjoinen Makasiinikatu 7, 00130 Helsinki
seremonia.fi

Vinkkejä vanhojen tansseihin

Ole ajoissa kampaukseen

Nopeat syövät hitaat. Kampausajat menevät hyvissä ajoin, sillä kaikki vanhojentanssikampaukset keskittyvät yhteen päivään ja kampaaja pystyy tekemään rajallisen määrän kampauksia. Varaa kampaaja riittävän ajoissa, sillä viime tippaan jätetty kampaajan etsiminen tuottaa ylimääräistä stressiä. Varauksia vanhojentanssikampauksiin alkaa tulla jo elokuussa kun koulut alkavat.

Koekampaus

Pääsääntöisesti vanhojentanssikampaukset tehdään ilman koekampausta. Kampaus on parasta tehdä samassa paikassa, jossa koekampauskin tehtiin ellei ole totaalisen pettynyt koekampauksen lopputulokseen.

Tiarat, hiuskoristeet ja hiuslisäkkeet

Kampaukseen voi liittää myös koristeita tai tiaran. Valitse hiuskoristeet samaan aikaan kun valitset pukuasi ja muista tuoda kaikki haluamasi koristeet mukanasi. Voimme hankkia hiuslisäkkeitä, jos tarvitset niitä kampaukseesi. Hiuslisäkkeillä lyhyisiinkin hiuksiin saa näyttävän  nutturan.

Syö & juo

Syö, vaikka vatsassa lentelisivät perhoset, mikään ei tunnu menevän alas tai vaikka pelkäisit mekkosi likaantuvan. Vanhojentanssipäivä on pitkä etkä pärjää koko päivää syömättä, sillä tanssinpyörteissä kuluu energiaa.

Vanhojentanssimeikki

Meikkiä suunniteltaessa on otettava huomioon kampaus sekä puku. Kyseessä on juhlameikki, joka luonteeltaan on vahva, mutta joka jättää silti mahdollisuuden oman tyylin korostamiseen. Hyvin ja huolellisesti tehdyllä pohjalla meikki kestää pienen ehostuksen avulla jatkojen loppuun asti. Juhlameikissä voit keskittyä korostamaan esimerkiksi silmiä tai huulia.

Varaudu kaikkeen

Pidä juhlissa mukanasi lankaa, neula, hakaneuloja, deodorantti, hiusharja, poskipuna, puuteri, huulipuna sekä hiuspinnejä ja hiuslakkaa karanneiden hiusten taltuttamiseen.

Tanssikengät

Sijoita kenkiin sekä kampaajaan! Hanki kengät, jotka pysyvät varmasti jalassa ja joilla jaksat seisoa koko päivän. Yli 10 cm koroilla luotevin askelin tanssiminen on hankalaa ja jalat puutuvat nopeasti, joten ne eivät ole paras vaihtoehto. Korkeiden korkojen lisäksi ilman remmejä olevat avokkaat ovat aina vaarassa lähteä irti tanssin pyörteissä.

Yön yli

Kampauksella pystyy nukkumaan melkein normaalisti ja istualtaan nukkumiset ovat lähinnä erikoistapauksia, joista on kerrottu jo suunnitteluvaiheessa. Kiharat on helponta kiinnittää ylös pinneillä, jotta ne eivät painaudu kasaan. Osa nutturan omaavista juhlijoista käyttää nukkuessaan suihkumyssyä. Kampauksen korjailu onnistuu helposti hiuslakalla. Älä säästele lakkaa!

Vanhojen tanssien jatkot

Tanssien jatkoilla on lupa rentoutua. Osa juhlijoista avaavat kampauksensa ja muokkaavat siitä vapaamman version. Osa taas haluaa nauttia juhlatunnelmasta viimeiseen hetkeen asti  ja pitää kampauksen alkuperäisenä. Tähän tietysti vaikuttaa kampauksen tyyli ja se kuinka hyvin kampaus on kestänyt tanssin pyörteissä.

Yleistä tietoa vanhojen tansseista

Historia, nykyisyys ja huominen

Vanhojen tanssien historia

Juhla on todennäköisesti peräisin Helsingin Norssin koulusta, jossa ensimmäiset tanssiaskeleet otettiin 20-30-luvuilla. Alussa tanssit olivat satunnaisia ja vasta 50-luvulla ne levisivät muualle ja niiden ajankohta vakiintui vuosittain järjestettäväksi tanssi-ilotteluksi. Vanhojen tanssit vakiintuivat ja saivat 1970- ja 1980-luvun taitteessa aseman lukioiden opetussuunnitelmissa. Siitä lähtien juhlat ovat olleet jokavuotinen perinne ja kehittyneet alkuajoista lähtien.

Vanhojen tanssit ovat muuttuneet muotoaan useasti vuosikymmenien aikana. Vanhojenpäivän alkuperäinen ajatus oli pukeutua kodeista löydettyihin vanhoihin asusteisiin ja näyttää vanhukselta. Pukukoodi oli alunalkean hyvin vapaamuotoinen ja yleisiä asusteita olivat suvun frakit ja puvut. 1970-luvulta lähtien opetussuunnitelmat saivat vanhojen tansseista lisäyksen ja tietynlainen pukukoodi vakiintui. Poikien yllä nähdään useimmiten saketti, smokki tai frakki ja huomiota pystyy saamaan historiallisella puvulla tai teatteriasulla. Tyttöjen yllä nähdään usein tanssimiseen soveltuva leveähelmainen iltapuku, vapaamuotoisempi coctail-asu tai vastaava.

Suomalainen ilmiö

Vanhojen tanssit ovat Suomalainen juhla eikä niitä järjestetä muualla. Vastaavia tanssijaisia järjestetään USA:ssa, Kanadassa, Englannissa ja Australiassa yläasteen (Middle School) ja lukion (High School) päättämisen yhteydessä. Juhlasta käytetään nimitystä Prom.

Vanhojentanssitapahtuma on useimmiten kaksipäiväinen ja ensimmäisen päivän tanssit ovat tarkoitettu koulun oppilaille ja henkilökunnalle. Toisen päivän tilaisuus on vanhemmille sekä perheenjäsenille ja ne saattavat sisältää jonkinlainen toivomuksen pukukoodista. Vanhojen tanssien jälkeen juhlijat siirtyvät juhlistamaan vanhemmuuttaan ravintolaan tai risteilylle. Iltajuhla on pelkästään tanssijoille eikä sinne kaivata vanhempia. Osa juhlijoista vaihtaa asusteensa käytännöllisimpiin, mutta juhlavaan.

Vanhojen tansseissa on rikottu perinteisiä mies-nainen-kuvioita. Miespuolisten tanssijoiden puuttuessa tanssilattialla on nähty tyttöpareja, jolloin toinen pari on pukeutunut smokkiin tai frakkiin.

Ennätys

Vuonna 2008 järjestettiin epävirallisesti Suomen suurimmat vanhojen tanssit Länsiauto-areenassa, Espoossa. Espoon 550-juhlavuoden kunniaksi juhlapaikan täytti yhteensä 1478 upeaa tanssijaa.

Vanhojentanssit

Tanssien tyylisuunnat ja sävelet

Vanhojen tanssit

Yleisimmät tanssit vanhojentansseissa ovat salonkitanssit, musikaalitanssit ja paritanssit. Jokainen koulu valitsee ohjelmiston halutun teeman mukaisesti ja ne saattavat valita täysin omavalintaisia tansseja. Perinteisesti valikoimaan on kuulunut vanhoja salonkitansseja, 1900-luvun vaihteen muotitansseja sekä 1920- ja 1930-luvun tansseja.

Tanssiesityksiä ehditään harjoittelemaan yleensä vain reilun kuukauden ajan, mutta asukokonaisuuksia ja kampauksia on voitu suunnitella jo vuosien ajan.

Nykyajan vanhojentansseihin saattaa kuuulua useita eri näytöksia ja monet tanssijat kiertelevät ilostuttamassa tanssillaan vanhustentaloja, kauppakeskusten asiakkaita sekä ylä- ja ala-asteen kouluja.

Yleisimmät tanssit ovat:

Salonkitanssit

Cicapo

Pas d’Espagne

Pas de Quatre

Pompadour

La chaconne

Mignon

Poloneesi

Wengerka

Paritanssit

Wienervalssi

Tango

Yhdysvaltalaiset kansantanssit

Salty dog rag

Fireman’s Dance

Virginia Reel

Yhdysvaltalaiset kansantanssit

Musikaalitanssit

Lambeth Walk

Lisää videoita vanhojen tansseista Tanssilan Youtube-kanavalta

Opas vanhemmille

Mitä vanhempien tulee tietää vanhojen tansseista

Vanhojen tanssit liittyvät vanhojenpäivään, jota lukion toisen vuoden oppilaat viettävät. Juhlaviin juhlapukuihin ylväästi pukeutuneet lukion toisluokkalaiset viilettävät koulujen liikuntasaleissa ja juhlistavat lukion kolmannen luokan poistumista ja toisen luokan siirtymistä koulun vanhimmaksi. Päivää vietetään perinteisesti abiturienttien penkinpainajaisia seuraavana päivänä, nykyisin yleensä vuoden seitsemännen viikon perjantaina. Perinteen kruunaa tanssiesitys, johon oppilaat pukeutuvat juhlallisesti vanhahtaviin juhlapukuihin ja tanssiasuihin.

Vanhojenpäivät ovat erityisesti tytöille/vanhemmille suuri rahallinen satsaus. Puku halutaan monissa tapauksessa omaksi, jonka lisäksi tarvitaan vanhojentanssikampaus, -meikki, -kynnet, -laukku, sekä mahdolliset korut ja ripsienpidennykset.

Vanhojen tansseissa huomio kiinnittyy tanssilattialla viilettäviin tanssipareihin ja heidän upeisiin juhla-asuihin. Juhlallinen tilaisuus koreilevilla juhla-asusteilla ja traditioilla luovat vanhemmille ja perheenjäsenille katsojina tiettyjä etikettisuosituksia. Vanhemmat ja muut katsojat vaikuttavat osaltaan juhlatunnelmaan vaikka he jäävätkin vähemmälle huomiolle.

Askel aikuisuuteen

Vanhojen tanssit ovat nuorelle eräänlainen aikuistumisriitti, jossa nuori astuu ensimmäistä kertaa aikuisuuteen. Ensimmäisiä askeleita on turvallista ottaa yhdessä muiden nuorten kanssa ja siksi yhteisöllisyys on tapahtumassa vahvana. Tanssit antavat vanhemmille tilaisuuden nauttia pukuloistosta ja paluumahdollisuuden omaan nuoruuteen, aikaan, jossa itse oli keskipisteenä tanssilattialla.

Juhlintaa pitkän kaavan mukaan

Vanhojen päivän iltatilaisuuksien järjestelyt ovat kokonaan opiskelijoiden omalla vastuulla. Jatkot voivat olla ravintolassa, jolloin päivää juhlistetaan mekot ja frakit päällä. Jatkoilla pukukoodia höllennetään ja solmukkeet ja tanssikengät voi vaihtaa mukavempiin asusteisiin. Opiskelijat ottavat vastuualueekseen Iltatilaisuuksien järjestämiseen liittyvien lupa-asioiden hoitaminen poliisin kanssa ja pääsylippurahojen keräämisen opiskelijoilta.

Miten vieraiden tulee pukeutua

Vanhojen tanssit ovat nuorelle eräänlainen aikuistumisriitti, jossa nuori astuu ensimmäistä kertaa aikuisuuteen. Ensimmäisiä askeleita on turvallista ottaa yhdessä muiden nuorten kanssa ja siksi yhteisöllisyys on tapahtumassa vahvana. Tanssit antavat vanhemmille tilaisuuden nauttia pukuloistosta ja paluumahdollisuuden omaan nuoruuteen, aikaan, jossa itse oli keskipisteenä tanssilattialla.

Vanhojen tansseissa huomio kiinnittyy tanssilattialla viilettäviin tanssipareihin ja heidän upeisiin juhla-asuihin. Juhlallinen tilaisuus koreilevilla juhla-asusteilla ja traditioilla luovat vanhemmille ja perheenjäsenille katsojina tiettyjä etikettisuosituksia. Vanhemmat ja muut katsojat vaikuttavat osaltaan juhlatunnelmaan vaikka he jäävätkin vähemmälle huomiolle.

Ensimmäisiin vanhojentanssiaisiin tutustuvat vanhemmat saattavat miettiä hartaasti soveliasta pukeutumiskoodia. Tanssiaisiin on syytä pukeutua hyvin, mutta asun ei tarvitse olla juhlava. Varsinaista pukukoodia ei ole, mutta tilaisuuteen on hyvä pukeutua tanssiaisten tyyliin siististi. Tuulipuvun voi jättää kotiin eikä frakkia ei tarvitse sovittaa. Katsojien asusteiksi kelpaavat:

Miehille:

 • suorat housut
 • neule
 • pikkutakki
 • puvuntakki
 • vallatakki

Naisille:

 • bleiseri
 • siisti hame
 • jakku

Vanhemmat eivät osallistu itse tanssiaisiin, mutta tilaisuuden jälkeen isät tai äidit saattavat saada mahdollisuuden tanssia lapsensa kanssa. Lopuksi tanssilattia aukeaa kaikille, jolloin myös vanhemmat voivat pyörähtää lattialla. Kunnioita pukeutumisella toisen ihmisen juhlapäivää, josta jää muistoja koko loppuelämäksi.

Hyvä tietää

Tanssin jälkeen omaa nuorta voi muistaa kukalla tai kukkakimpulla. Nuorten ilta jatkuu iltajuhlissa, joihin vanhemmilla ei ole asiaa. Tapahtumapaikkana saattaa olla risteily tai ravintola.

Kuvaaminen

Valokuvaus ja videointi ovat suosittuja tallennusmahdollisuuksia. Tee videosta myös sellainen versio, jota pystyy helposti jakamaan muille luokkalaisille. Videoitua juhlaa nuori oppii arvostamaan muutaman vuoden päästä kun tanssit ja tanssiasusteet alkavat unohtua.

Tarkimmat ohjeet nuorelta

Tapahtuman tyyli ja teema vaihtelee hieman vuosittain ja kouluittain, joten varmimmat ohjeet pukeutumiseensaat nuorelta. Kysy nuorelta ohjeistuksia pukeutumiseen äläkä nolaa nuorta tulemalla juhlaan epäsiisteissä vaatteissa, verkkareissa tai tuulipuvuissa. Tuulipuku sopii tangomarkkinoille, ei vanhojen tansseihin. Vanhojentanssikutsussa saattaa olla opastusta pukeutusmistyylistä. Koulut yleensä järjestävät ulkovaatteille narikan, mutta oman päällystakin voi ottaa mukaansa tai pitää päällä.

Pin It on Pinterest

Share This