Puhu parturille oikein

Opas täydelliseen hiustenleikkaukseen

Hiustenleikkauksen täydellinen lopputulos on helppo varmistaa muutamilla yksinkertaisilla seikoilla. Se vaatii vain hieman ennakkomiettimistä sekä muutamia mielipiteitä (sinun tai elinkumppanisi). Ohessa ovat vastaukset seuraavaan onnistuneeseen parturikäyntiin ja parturisi kysymykseen: “mitä teemme tänään?”.

Miten kertoa parturille mitä haluat

Muistele edellistä hiustenleikkaustasi. Olitko tyytyväinen lopputulokseen vai tunsitko pettyneesi kävellessäsi ovesta ulos? Pettyneenä saatoit kävellä liikkeestä ulos tietämättä missä kohtaa leikkaus meni pieneen. Ehkä parturin suoritus oli vain heikko tai esitit toiveesi siten, ettei parturisi ymmärtänyt sitä täysin. Huono lopputulos voi olla yhtä hyvin seurausta parturin heikosta ammattitaidosta kuin huonosti annetuista ohjeista ja toiveista. Parturisi voi olla todellinen hiustaikuri, inhimillinen puoli saattaa astua esiin ja pilata lopputuloksen. Omat toiveet on syytä kertoa selkeästi ennen leikkausta tai viimeistään sen aikana. Ilman ohjeistuksia parturisi koettaa päätellä millainen ihminen olet ja millainen olisi toivomasi tyyli. Ilman apua tähän ei aina päästä ellei asiakassuhde ole vanha ja asiakkaan persoona ole jo tiedossa.

Parturi on henkilökohtainen palvelu

Hiuksenleikkaus on monelle hyvin henkilökohtainen palvelu. Erityisesti ensimmäinen hiustenleikkaus uudessa parturissa voi olla tuskastuttava tilanne mikäli itselle on epävarmuutta siitä millaisen leikkauksen haluaa ja mitkä ovat parturin näkemykset. Moni mies kamppailee siitä miten omat toiveet toisi esille ja ymmärtääkö parturi ne. Valintoja helpottaakseen miehet usein päättyvät ilmaisuihin “tee mikä minulle sopii” tai “tee lyhyempi versio siitä millainen se nyt on”. Nämä kuvaukset eivät ole ammattitaitoisellekaan parturille helppoja, sillä uuden asiakastuttavuuden persoonasta tai hiustekasvuvauhdista ei ole varmaa tietoa. Hiukset nimittäin kasvavat jokaisella yksilöllistä tahtia ja kasvu voi tapahtua eri tahtia eri puolilla päätä.

Parturi saattaa tietämättään tehdä valinnoista entistä vaikeampia käyttäessään konsultoinnissa liian yksityiskohtaista ammattitermistöä. Parturin ehdotuksiin voi olla vaikea tarttua, jos parturointiin tuleva ei tiedä mitä ne tarkoittavat tai millainen vaikutus hänen tekemällä päätösellä tulee olemaan. Tällöin asiakkaan mielestä voi olla helpompaa unohtaa rohkeammat kokeilut ja valita sen tavallisen hiustenleikkauksen.

Opi kommunikoimaan parturin kanssa

Opi kommunikoimaan parturisi kanssa oikein, jotta pääset toivomaasi lopputulokseen. Toiveet on hyvä ilmoittaa vaikka et tietäisi tarkkaan mitä haluat. Ei pidä arastella vaikka kaikki ei olisikaan selvää. Me Blackoutissa haluamme selvittää toiveesi ja miettiä mikä olisi juuri sinulle paras tyyli.

Kokosimme kaikki suunnittelua helpottavat vinkit yhteen ja selvitämme perussanastoa, jotta tiedät mitä kullakin leikkaustermillä tarkoitetaan. Toivomme että näillä neuvoilla parturikäyntisi sujuvat entistä paremmin ja osaat kuvailla täsmälleen sen hiustyylin jollaista olet tullut hakemaan.

Kuinka saada onnistunut parturikäynti

3 yksinkertaista askelta täydelliseen lopputulokseen:

astu sisään, istuudu alas ja nauti kuppi hyvää kahvia tai teetä.

1. Tyyliin vaikuttavat asiat

Hiuksien ominaisuudet vaikuttavat suuresti siihen millainen hiustyyli sinulle sopii. Tyylin valintaan vaikuttavat hiusrajan ja hiuksien ohentumisen lisäksi alueet, joissa hiukset kasvavat poikkeavasti. Hiusrajalla tarkoitetaan hiuksien peittämää aluetta ohimoilla. Monilla miehillä hiusraja vetäytyy korkeammalle iän myötä ja päälaen hiukset ohentuvat. Pyörteiden ja kihartumisen huomioonjättäminen vaikuttaa selkeästi hiustenmuotoilun vaikeuteen.

Yhtä helppoa ohjeistusta hiustyypin valintaan on mahdotonta kertoa, sillä moni mieshenkilö kärsii voimakkaista pyörteistä tai hiusten ohenemisesta. Hiuksen kasvusuunnan ja paksuuden lisäksi tyyliin vaikuttaa elämäntapa ja tottumukset hiustenlaitossa. Erilaisuuksien vuoksi ei ole olemassa yhtä leikkausta, joka sopisi kaikille. Ammattilainen on hyvä apu oikean hiustyylin valitsemiseen.

2. Kerro millaista tyyliä tavoittelet

Parturi yrittää arvioida persoonaasi ja tyyliäsi istuessasi ensimmäistä kertaa penkkiin. Auta häntä ja kerro toivomastasi tyylistä. Onko jollain julkisuuden henkilöllä hiukset jollaista kaipaat? Kaipaatko klassista vai modernia leikkausta? Veitsileikkaus vai saksilla? Voit tuoda mukanasi kuvan tai selata laajoja ideagallerioita, jotka ovat ryhmitelty tyylien mukaan. Tietyissä tilanteissa kiinnostus saattaa kohdistua hiustenpidennyksiin, mutta miesten hiusasioissa ne ovat vielä melko satunnaisia tapauksia. Tarkentaviin kysymyksiin voidaan siirtyä kun perusasiat ovat tiedossa.

Asiat saattavat mutkistua entisestään parturin kysyessä tarkempia toiveita leikkauksen tyylistä. Monesti parturin käyttämät ammattisanat ovat tavalliselle kuluttajalle liian epämääräisiä eikä niiden merkitystä tiedetä. Monet toiveet jäävät sanomatta siksi ettei asiakas koe osaavansa puhua parturille ammattitermein tai heillä ei ole rohkeutta kuvailla toiveita omin sanoin. Hiusmallin ja ideoiden päättäminen on monelle vaikeaa ja moni kuvittelee helpottavansa kaikkien elämää sanomalla “Tee jotain mikä minulle sopii”. Kyse on kuitenkin suuremmasta asiasta kuin vain hiuksen lyhentämisestä.

3. Leikkaustyylit

Hiuksia leikataan usealla eri työvälineellä. Yleisimmät työkalut ovat sakset, leikkauskone sekä veitsi. Veitsileikkaus on hienostuneempi tapa leikata hiukset ja se soveltuu erinomaisesti tekemään rikottuja linjoja, voimistamaan rakennetta ja saamaan tyylikkäitä kerrostuksia.

4. Kerro kuinka paljon leikataan ja mistä leikataan

Tyylin määrittelyn jälkeen kerro kuinka paljon leikataan. Kerro mieluummin tarkkoja mittoja kuin summittaisia “hyppysellisen verran pois”, sillä jokaisella on summittaisista mitoista omat mielikuvansa. Samoin vaihtelevat mielikuvat pitkistä tai lyhyistä hiuksista. Kerro parturillesi suoraan jos et tiedä kuinka paljon hiuksista tulisi ottaa pituutta pois. Tällöin parturisi osaa leikata varovaisemmin ja tiedustella tyytyväisyyttäsi pienen lyhennyksen jälkeen. Hiuksesta voi aina ottaa lisää, mutta pituutta saa takaisin vain hiustenpidennyksillä tai ajan kanssa. Koneleikkauksissa riittää, että pistät mieleesi leikkauskoneen tallan numerokoon (osa joka vaihdellaan halutun pituuden saamiseksi). Tämän jälkeen on helppo istuutua penkkiin ja kertoa haluavansa esimerkiksi koneajon, jossa leikataan nro 2 sivuilta ja nro 3 päältä.

5. Häivytykset ja rajaukset

Parturissa ollessasi kuulet varmasti sanan “häivytys” ja “rajat”. Olet ehkä nyökkäillyt kun sinulta kysytään näistä, mutta et oikein ole tietänyt mitä ne itse asiassa tarkoittavat. Häivytykset vaihtelevat hiustyylin mukaan niskasta päälakeen. Useimmiten leikkauksiin valitaan häivytys, mutta osa miesasiakkaista haluaa ​rajata niskansa tarkasti. Muista kertoa toiveistasi parturillesi.

6. Kerro millaisen rajauksen haluat niskaan

Useimmat miehet jättävät niskan rajauksen huomioimatta, sillä he eivät näe sitä itse. Jokainen takana kulkeva henkilö tosin näkee niskaasi. Siistimätön niska saa koko hiustyylin näyttämään epäsiistiltä. Rajauksiin on valittavanasi kolme erilaista rajaustyyliä: kulmikas, pyöristetty tai häivytys. Jokaisella näistä on omat heikkoutensa ja vahvuutensa.

Kulmikas: Kulmikas rajaus tarkoittaa hiusrajaa, joka leikataan suoraan pitkin luonnollista hiusrajaa. Oikeintehtynä se näyttää suorakulmiolta. Ohutniskaisille kulmikas rajaus tuo tunteen paksummasta niskasta. Paksuniskaisille suositellaan jotain muuta rajausvaihtoehtoa. Kulmikkaan rajauksen heikkous on sen siistinä pitäminen. Rajaukset muuttuvat nopeasti epäsiistiksi hiuksen kasvaessa ulos leikkausrajoistaan. Tämä rajausmalli vaatii siistimisen noin kerran viikossa.

Pyöristetty: Pyöristetyssä niskalinjassa kulmat ovat pyöristetty. Kulmikkaan rajauksen lailla tämäkin rajaustapa muuttuu epäsiistiksi hiuksen kasvettua ulos rajauksesta.

Häivytys: Häivytetty hiusraja lyhenee mentäessä takaraivolta kohti niskaa. Häivytetyn rajaukset etuja on sen siisteys myös hiuksenkasvun aikana. Häivytetty rajaus ei vaadi siistimistä viikoittain pysyäkseen edustavana.

Kulmikas rajaus

Kulmikas rajaus

7. Millaisen tekstuurin / rakenteen haluat hiuksiisi?

Monet nykyaikaiset hiustyylit edellyttävät jonkinlaista rakennetta. Kolme yleisintä rakennetta kuvaavia termejä ovat kerrosleikkaus, veitsileikkaus sekä rikottu leikkaus.

Rikottu leikkaus: Rikottu leikkaus on hyvä valinta kun hiustyyliin kaivataan volyymia ja rakennetta. Leikkaustavassa  eripituiset hiukset leikataan 45 asteen kulmassa. Leikkauksen jälkeen käytä muotoilutuotteita ja tee itsellesi sopiva tyyli. Lopputulos on tyylikäs ja sisältää volyymia.

Veitsileikkaus: Veitsileikkauksessa parturi käyttää veistä saksien sijaan. Saatat kysyä ”miksi ihmeessä antaisin parturin käyttää hiustenleikkaukseen veistä?”. Veitsileikkauksessa on ensinnäkin tyyliä. Toisekseen veitsileikkaus on omiaan antamaan pehmeitä linjoja ja lisäävät hiusten laskeutumista ja asettumista luonnollisemmin.

Kerrosleikkaus: Pitkiin, olkapäillä lepääviin hiuksiin. Oheneviin hiuksiin kerrosleikkaus tuo vaikutuksen lisääntyneestä voluumista.

Ohennusleikkaus: Tiheän ja paksun tukan omaavat voivat pyytää parturia ohentamaan hiuksia ohennussaksilla. Ohennussakset näyttävät tavallisilta parturi-kampaajan saksilta, mutta niiden tarkoituksena on ohentaa hiuksia leikkaamalla niitä terillä, joissa on hammastus. Tuuheudesta riippuen ohennusleikkaus voidaan tehdä jokaisella käyntikerralla.

8. Kerro miten haluat korvien kaaret

Hiusrajan ja korvien jäävää tilaa kutsutaan kaariksi. Näin kaaret voi trimmata:

Korkeat kaaret: Voit pyytää parturiasi leikkaamaan korviesi kaarien hiusrajaa korkeammaksi. Tällöin se jättää tilaa hiusrajan loppumiseen ja korvien alkamiseen. Pienemmät korvat omaavilla miehillä korkeat kaaret voivat tuottaa illuusion suuremmista korvista. Korkeiden kaarien miinuksena on se, että hiusten kasvaessa kaaret voivat näyttää epäsiistiltä ja silloin ne saattavat näyttää epäkorrekteilta.

Luonnolliset kaaret: Useimmille miehille luonnolliset kaaret ovat se millä mennään. Luonnollisuus näyttää tässä hyvältä. Pyydä parturia pitämään luonnollinen hiusraja ja vain pitämään se siistinä trimmauksella.

9. Kerro miten pulisongit leikataan

Viimeistelyn vaiheessa siistitään pulisongit. Kerro miten haluat pulisongit olevan. Perustietoihin kuuluvat pituus, paksuus ja muoto. Korvien kaaret ja pulisongit ovat usein asioita joille ei osaa antaa painoarvoa. Voit myös jättää nämä aivan hyvin parturin päätettäväksi.

10. Haluatko sävyä hiuksiisi

Hiustenvärjäys on nykyään miehekästä, sillä vaihtoehtoina on muitakin mahdollisuuksia kuin perinteinen pikimusta tai kellertävän vaalea värikypärä. Suosittuja värjäyksiä ovat luonnollisuutta tavoittelevat nopeat harmaiden hiuksien sävytyspalvelut, jotka tehdään pesupaikalla viidessä minuutissa. Lue näistä miesten värjäyspalveluista sivultamme lisää.

Mitä parturilla on sanottavaa…

Omien mielipiteiden antamisen jälkeen on hyvä hetken verran kuunnella ja miettiä parturin antamia ehdotuksia. Leikkaukseen tulee paljon asiakkaita, joilla on selkeät päämäärät, mutta joiden hiustyyppi ei salli toteutuksessa olevaa hiusmallia. Myöskään julkkisten käyttämät hiustyylit eivät välttämättä näytä hyvältä sinulla. Suosittelemme ottamaan mukaan omia mielipiteitä sekä olemaan avoimia ehdotuksille ja luottamaan asiantuntemukseemme.

Parturi-asiakassuhde on kaikkien suhteiden tavoin myötävaikutteinen. Parturin on kuunneltava toiveitasi ja annettava palautetta ja parannusehdotuksia. On aika valita uusi parturi itsellesi jos nykyinen parturisi ei kykene kommunikoimaan tai suostu kuuntelemaan toiveitasi.

Parturin tavoite on täytetty jos hän saa tehtyä olosi luottavaiseksi ja odottamaan seuraavaa leikkausta. Tämä tavoite on saavutettu kun huomaat istahtavasi avoimin mielin tuoliin ja sanovasi ”Tee sama tukkataika kuin viimeksikin!”.