Sulhasen sanakirja

Sisältö

Häiden sanasto ei ole helppoa. Erityisesti sulhasella on suuri työ olla selvillä hääsuunnitelmien etenemisvaiheista ja siitä missä tilanteessa oma tulevaisuus on. Listasimme hääsanaston, joka on katsottu sulhasen silmin. Sanaston opiskelun jälkeen jokaisesta tulevasta sulhasesta kuoriutuu häiden ammattilainen, jota on vaikea uskoa ensikertalaiseksi.

Häät A:sta Ö:hön

Applikaatio

Applikaatio on hääpuvun päällikekoriste, joka kiinnitetään kankaaseen ompelemalla. Älä siirry App Storeen mikäli kuulet hääkeskusteluissa tämän sanan.

Avioehtosopimus

Suomen avioliittolain mukaan puolisoiden omaisuus jaetaan avioliiton purkautuessa puoliksi. Aviopuolisot voivat tehdä halutessaan avioehtosopimuksen, jossa he sopivat ettei avioliiton päättyessä heidän omaisuuttaan jaeta avioliittolain mukaisesti tasapuolisesti. Avioehtosopimus on rekisteröitävä maistraattiin tullakseen voimaan.

Avioliitto

Avioliitto on kahden ihmisen yhteiselämän muoto, joka vahvistetaan vihkimällä. Tämän pitäisi olla jo tässä vaiheessa jo kohtuullisen selvä juttu.

Bestman

Sulhanen valitsee avustajakseen bestmanin, joka yleisimmin on paras ystävä tai sukulainen. Bestmanin tärkein tehtävä on säilyttää vihkisormusta ja ojentaa se papille. Bestman on yhteyshenkilö myös polttarien järjestelijänä. Perinteen mukaan bestman viettää sulhasen seurassa viimeisen vuorokauden ennen vihkimistä ja syöttää sulhaselle rauhoittavia sekä pyyhkii otsalta tuskanhikeä.

Birdcage

Pienikokoinen hattumainen huntu, joka peittää kasvot.

Bonjour-puku

Bonjour-puku ei kuuluu virallisiin juhlapukuihin, joten sen kanssa ei ole tiettyä etikettisääntöä. Bonjour-puvun takki on perinteisen puvuntakin kaltainen, mutta se saattaa ulottua jopa puoleen sääreen asti. Väriltään puku voi olla yksivärinen, kuviollinen tai värillinen. Bonjour-pukua yhdistellään yleisimmin puku- tai frakkihousuihin sekä puku- tai smokkipaitaan. Solmuke korvataan usein plastronilla.

Bridezilla

Omasta morsiamesta voi häiden lähestyessä kuoriutua Bridezilla. Bridezilla on hullu häämorsian, joka käyttäytyy normaalista poikkeavalla tavalla itkemällä, potkimalla, raivoamalla tai muuten täysin käsittämättömästi ilman varsinaista syytä. Ominaisuus katoaa vihkivalan jälkeen – useimmiten.

Dokumentaarinen hääkuvaus

Dokumentaarisessa hääkuvauksessa taltioidaan koko hääpäivä alkuvalmisteluista illan jatkoihin. Dokumentaarinen hääkuvaus loppuu illan päätyttyä, mutta hymy on halvaantunut kasvoille moneksi viikoksi. Vuosien aikana hymy hyytyy…

Dress code

Dress code tarkoittaa hääparin toivomaa vieraiden pukeutumistyyliä hääjuhlissa (esim. juhlapuku, iltapuku, tumma puku tai vapaampi kuvaus). Dress code ei tässä asiayhteydessä liity sulhasen polttariasuun.

Englantilainen

Englantilaiseksi (Four-In-Hand) kutsutaan kravattisolmua, joka on muodoltaan toispuoleinen, suippo ja kapea. Englantilainen solmu sopii yleensä paremmin kauluksiin, jotka ovat kapeita tai klassisen kaulustyypin omaavia kauluksia. Englantilainen solmu on myös hyvä valinta, jos solmion materiaali on paksua.

Esteettömyystodistus

Esteettömyystodistus on kirjallinen todistus siitä että vihittävillä ei ole Suomen avioliittolaissa mainittuja esteitä avioliiton solmimiselle. Todistus annetaan vihkijälle. Todistus on voimassa 4 kuukautta ja se paljastaa armottomasti historiasi ja mahdollisen voimassaolevan avioliittosi mikäli se on ollut lainvoimainen.

Frakki

Frakkiin eli hännystakkiin kuuluvat musta, edestä avoin hännystakki ja mustat housut, valkeat liivit ja valkoinen frakkipaita sekä valkea rusetti. Mustan rusetin valintaa tulee välttää, sillä sitä käyttävät perinteisesti vain palvelushenkilökunta. Frakin kanssa rannekellon voi jättää pois ja korvata se liivin taskussa pidettävään taskukelloon. Frakin päällysvaatteisiin kuuluu pitkä musta takki (viitta), valkoinen kaulaliina ja valkeat käsineet sekä tyylikkään klassinen silinterihattu.

Half-Windsor

Half Windsori -kravattisolmua on hieman muodollisempi valinta kuin englantilainen (Four-In-Hand) ja sitä voi käyttää monipuolisesti useimpien kauluspaitojen kanssa eritasoisissa tilaisuuksissa. Half Windsorin erottaa muista sen hieman neliökulmaisempi muoto, jonka solmu on hieman epäsymmetrinen. Solmion materiaalin tulee olla kevyttä ja pehmeää tai mediumia.

Hallaharso

Hallaharso on yleinen hääpaikan koristelumateriaali. Edullista hallaharsoa tapaa oikeammin suojaamassa viljelyksiä. Älä kysy tästä enempää – naistenjuttuja.

Hopeahäät

Hopeahäitä viettävät 25 vuotta naimisissa olleet.

Huiskutuskepit

Riisinheiton korvaajat, joita heilutellaan hääpäarin astuessa ulos kirkosta. Vapun jälkeen näitä saa ostettua edullisesti.

Huomenlahja

Avioparit antavat toisilleen huomenlahjan hääyötä seuraavana aamuna. Huomenlahja on nykyään useimmiten koru tai kello. Huomenlahja on jäänyt perinteeksi tavasta, jolla turvattiin vaimon toimeentulo. Ennen huomenlahjana saatiin rahaa, karjaa, tai astioita. Avio-oikeuden saamisen jälkeen perinne on jäänyt, mutta se on saanut uusia merkityksiä. Nykypäivänä huomenlahjan tarkoitus on juhlistaa alkavaa avioliittoa. Oikeasti huomenlahja juhlistaa miehen antamaa viimeistä lahjaa. Kaikilla naimisissa olevilla naisilla on kokemusta miehestä, joka potee merkkipäivien pysyvää muistisairautta. Urheilutapahtumien päivämääriin ja kellonaikoihin sairaus ei päde.

Hääkampaus

Nainen ei voi koskaan suunnitella hääkampaustaan liian aikaisin. Varaudu arvioimaan tuhansia kampauskuvia sekä toistuvaan kysymykseen: “oisko tää paras?”.

Häälahjat

Juhlavieraat muistavat tuoretta hääparia häälahjalla ja ne sijoitetaan tarkoitusta varten esille sijoitetulle lahjapöydälle. Nykyään lahjalistat ovat yleisesti käytössä ja ne helpottavat lahjapäätöksiä sekä vähentävät samanlaisten lahjojen saamista. Lahjalistat syntyivät alunperin Iittalan Aalto-maljakoiden avittamana. 15 Samanlaista häälahjaksi saatua vaasia olivat yksinkertaisesti liikaa.

Häälehti

Häälehti on vieraille jaettava lehtinen, joka rakentuu tavallisen lehden tapaan esim. kansilehdestä, sisällysluettelosta, pääkirjoituksesta, hääpariesittelystä, kirkon ja juhlapaikan esittelystä jne.

Häälehti

Häälehti on vieraille jaettava lehtinen, joka rakentuu tavallisen lehden tapaan esim. kansilehdestä, sisällysluettelosta, pääkirjoituksesta, hääpariesittelystä, kirkon ja juhlapaikan esittelystä jne.

Häämarssi
Häämarssi soitetaan vihkiparin astellessa alttarille. Perääntyminen ja epäröiminen on vaikeaa häämarssin ensisäveleiden lähtiessä kaikumaan kirkkosalissa. Marssista sovitaan kanttorin kanssa.

Häävala
Häävalassa morsian ja sulhanen lupaavat sitoutua toisiinsa liiton hyvinä ja vaikeina hetkinä. Häävalan kruunaa jatkuvuutta symboloiva vihkisormus, joka pujotetaan morsiamen vasemman käden nimettömään. Vihkimisen jälkeen pari saa luvan suudella.

Häämarssi

Häämarssi soitetaan vihkiparin astellessa alttarille. Perääntyminen ja epäröiminen on vaikeaa häämarssin ensisäveleiden lähtiessä kaikumaan kirkkosalissa. Marssista sovitaan kanttorin kanssa. Häämarssissa ei ole merkitystä kumpi vie, mutta molemmat tietävät kumpi sanoo viimeisen sanan kun marssi loppuu.

Häävala

Häävalassa morsian ja sulhanen lupaavat sitoutua toisiinsa liiton hyvinä ja vaikeina hetkinä. Häävalan kruunaa jatkuvuutta symboloiva vihkisormus, joka pujotetaan morsiamen vasemman käden nimettömään. Vihkimisen jälkeen pari saa luvan suudella.

Istumajärjestys kirkossa

Morsiamen ja sulhasen sukulaiset ja ystävät istuutuvat perinteen mukaisesti eri puolille kirkkosalia. Morsiamen ystävät ja sukulaiset istuvat takaa katsottuna vasemmalla ja sulhasen oikealla puolella. Valitettavasti anopin ja apen joutuu sijoittamaan eturiviin.

Jotain vanhaa, jotain uutta, jotain lainattua ja jotain sinistä

Jotain vanhaa, jotain uutta, jotain lainattua ja jotain sinistä on perinne, joka on lähtöisin Englannista. Suomessa morsiamella on useimmiten ollut lainattu nenäliina, sinistä alusvaatteissa ja käytetyt sukat. Parempi näin, sillä käytetyt alusvaatteet ja siniset sukat olisivat vähemmän houkutteleva vaihtoehto.

Kaaso

Kaasoksi valitaan useimmiten paras naispuolinen ystävä tai sisar. Kaason tehtävänä on tukea morsianta hääpäivänä ja auttaa häiden sekä polttareiden järjestelyissä. Suklaa on kaason paras lääke rauhoitettaessa mielipuolista Bridezillaa (katso kohdasta “Bridezilla”)

Kalvosinnapit

Kalvosinnapit kuuluvat paitaan, jossa on ranskalainen hihamansetti=ei valmiina hihan nappeja.

Karkkibuffetti

Karkkibuffetti on epäilemättä naisten keksimä tarjoilupöytä, joka sisältää karamelleja, popcorneja, pähkinöitä, sipsejä tai jotain muuta hyvää ja epäterveellistä. Kaikki vieraiden dieetit päättyvät viimeistään karkkipöytään.

Kengät ja juomatölkit auton perässä

Kengät kertovat vanhasta tavasta, jolla morsiamen isän oikeus tyttärensä kuritukseen on siirtynyt sulhaselle. Tölkkien ja muun metallisen tavaran meteli on tarkoitus karkoittaa tuoreesta avioliitosta pahat henget. Mitä enemmän ääntä, sitä onnellisempi avioliitosta tulee.

Kihlaus

Kihlaus on parin kahdenkeskinen lupaus avioliiton sopimisesta. 1+1=2 ja niin edelleen. Loppukuvion jokainen osaa päätellä itse.

Kravatti

Kravatti syntyi alunperin kaulaliinana ja se oli suosittu 1700-1800-luvulla varakkaiden joukossa. Nykyään kravattia käytetään takin tai bonjour-puvun kanssa.

Kultahäät

Kultahäitä viettävät 50 vuotta naimisissa olleet.

Kuulutukset

Kirkossa järjestettävä jumalanpalvelus, jossa seurakunta rukoilee tulevalle avioliitolle onnea.

Monogrammi

Monogrammi on graafinen symboli, johon on yhdistetty sulhasen ja morsiamen alkukirjaimet.

Morsiuskimppu

Morsian kantaa mukanaan morsiuskimppua, jonka tarkoitus on suojata pahojen henkien manauksilta. Morsiuskimppu on perinteisesti tehty yrteistä ja kukista. Morsian heittää morsiuskimpun naimattomille morsiusneidoilleen ja kimpun nappaajan uskotaan pääsevän seuraavaksi naimisiin. Morsiuskimpun vastine sulhasella on sukkanauha, jonka sulhanen vie morsiamen yltä.

Morsiusneidot

Morsiusneidot auttavat häiden järjestelyssä ja tehtävät määriytyvät iän perusteella. Pienten morsiusneitojen tehtävänä voi olla pelkästään hääjuhlien sulostuttaminen.

Paperi- tai pumpulihäät

Paperi- tai pumpulihäitä vietetään vuoden naimisissa oltuaan.

Plastron

Yleisimmin saketin kanssa käytettävä kaulaan kiedottava huivimainen asuste. Tämä on aivan eri asia kuin se rakas army-kuosinen kaulaliinasi.

Polttarikansio

Polttarikansio on yleisimmin morsiusneitojen kokoama kuvakansio polttareiden vietosta jota esitellään hääjuhlassa. Miehillä polttareiden esittelyyn ei ole tarvetta/muistikuvia/kameraa.

Polttarit

Sulhaselle ja morsiamelle järjestettävät yllätysjuhlat, joissa juhlitaan viimeistä iltaa sinkkuna. Juhlista muodostuu unohtumaton elämys tai UNOHTUMATON ystäväpiiristä riippuen.

Ranskalainen

Ranskalainen (Full-Windsor) kravattisolmu muhkea ja muodoltaan leveä. Sen symmetrinen ja tasapainoinen solmu sopii laakeille kauluksille.

Riisin heitto

Vastanaineiden päälle on perinteisesti heitelty riisiä, joka symboloi rikkautta ja hedelmällisyyttä. Nykyään riisi on korvattu monesti koristepapereilla, sydänriisillä tai kukan terälehdillä.

R.S.V.P (répondez s’il vous plaît)

Hääkutsuun kirjoitettu lyhenne, joka kehoittaa kutsuttua vastaamaan mahdollisesta saapumisestaan hääjuhlaan.

Saketti

Saketin hännystakin liepeet ylettyvät polven alapuolelle. Saketin sävyt ovat harmaa tai musta ja housut mustaharmaaraidalliset. Saketin kanssa käyttään valkoista pystykauluspaitaa harmaalla tai mustavalkoisella solmiolla/plastronilla.

Smokki

Smokki on tumma puku, jossa on satiiniset kaulukset. Smokin väreinä voivat olla musta tai valkoinen. Smokin juhlavuutta voi lisätä liivillä, solmukkeella tai leveällä silkkivyöllä.

Seremoniamestari

Seremoniamestarina toimii yleensä bestman, kaaso tai supliikki häävieras. Seremoniamestari huolehtii hääjuhlan aikataulusta, juontamisesta sekä häävieraiden informoimisesta. Vältä valitsemasta seremoniamestariksi kiivasta henkilöä, jonka tiedät olevan umpitunnelissa jo hyvissä ajoin ennen vapaan osuuden alkua.

Stay Up -sukat

Sukat joiden sisäreunassa on ohut silikoninauha, joka pitää sukat paikoillaan ilman sukkanauhoja.

Sukkanauha

Englantilaisesta hääperinteestä lainattu sukkanauha kuuluu oleellisena osana tämän päivän häitä, jossa sulhanen irrottaa nauhan ja heittää sen poikamiesten joukkoon. Kopin saanut poikamies on seuraava naimisiin menijä. Sukkanauhan alkuperäinen tarkoitus on sukan pitäminen ylhäällä.

Sukkanauhavyö

Vyöntyylinen asuste, johon sukat kiinnitetään sukkanauhojen avulla, jotta sukat pysyvät ylhäällä. 85% miehistä ei ymmärrä sukkanauhavyön ajatusta tai toimintaa hääyönkään jälkeen.

Sydänriisi

Sokeripohjaisia riisinjyviä, jotka eivät vahingoita lintuja. Miehet eivät ymmärrä tämänkään logiikkaa; riisejä, jotka ovatkin sokeripohjaisia.

Toimituskeskustelu

Kihlapari tapaa vihkipapin toimistuskeskustelussa, jonka aikana tutustuaan ja keskustellaan avioliiton merkityksestä sekä sovitaan vihkimisen järjestelyistä. Toimituskeskustelu on vihkipapin viimeinen herätysyritys, jolla hän haluaa kyseenalaistaa tulevan teon järkevyyttä.

Timanttihäät

Timanttihäitä viettävät sekä 60 että 70 vuotta naimisissa olleet. Kuka elää näin vanhaksi avioliitossa?

Trash the Dress

Vapaammat hääkuvaukset vihkimisen jälkeen, jossa morsiamesta sekä hääparista otetaan kuvia epätavallisissa paikoissa, epätavallisissa tilanteissa tai asennoissa. Näissä saa käyttää mielikuvitusta ja rohkeimmat otokset pääsevät Facebookissa leviämään “Ei näin”-kansioihin.

Viehe

Viehe on puvun napinläpeen asetettava rintakukka.

Vihkiryijy

Vihkiryijyllä on vihkitilaisuudessa hääparin jalkojen juurelle asetettu ryijy. Älä pyyhi siihen jalkoja, se on kaukana eteismatosta.

Kuinka saada onnistunut parturikäynti

3 yksinkertaista askelta täydelliseen lopputulokseen:

astu sisään, istuudu alas ja nauti kuppi hyvää kahvia tai teetä.